Kring sekelskiftet var Capri högsta mode. Alla var där. Men varför skulle man åka hit i dag? JO, för att det är en av världens vackraste, mest romantiska öar. Det upptäckte redande romerska kejsarna.
En av dem, Tiberius, byggde för säkerhets skull tolv villor på ön. Idag har Europas rikaste och mest kräsna sina villor längs Capris kust. Här bor cheferna för Ferrari, Mondadori, Valentino, Buitoni, Moet&Chandon.
De som kan välja det bästa väljer Capri. För som någon av alla de diktare som lovsjungit ön uttryckt det: Här är havet blåare, bergen vildare, sjöbrisen mer svalkande, växtligheten mer prunkande, människorna vackrare och gladare än någon annanstanspä jorden.

Resfakta
Två sätt att resa hit Ett är att rekommendera. Ett att avråda frän.
De flesta kommer på dagstur. De invaderar on pa förmiddagen, avverkar
den pa ett par timmar och reser hem med eftermiddagsbåten.
Det innebär köer, trängsel, farskockskänsla.
Det absolut bästa sättet att uppleva Capri är att stanna några dagar eller en vecka.
Orientering Ön är liten och bergig, ca 2 mil i omkrets. Du när den pa en halvtimme med bat från Neapel, Sorrento, Amalfi eller Positano. Båtarna lägger till i Marina Grande. Från hamnen gar en bergbana upp till stans berömda torg La Piazetta. De flesta hotellen ligger i den övre delen av stan Capri. Öns andra, mindre ort, är Anacapri, 10 minuters bussresa från Capri. Ta sig runt Inga bilar finns att hyra.
Pa Capri promenerar man! Ta med bra skor och liten ryggsäck.
Av världens vackraste platser Grotta Azzurra - med självlysande blått
vatten. Uns stora turistattraktion. Grottbesöket är en föreställning i två akter. Den första äger rum utanför grottan. Det är kul att se sjuttiofem japaner i likadana kepsar fajtas om platserna i de små roddbåtar som tar en in i grottan. Lite Titanic över det hela. Sen är det förstås grottan - magisk.
Villa San Michele - vacker som en dröm. Axel Munthe som var drottning Victorias livläkare byggde sin drömvilla på Capri i början av seklet. Han inredde den med sin unika samling antikviteter och bjöd dit sina vänner, prinsessor, baronessor, författare och konstnärer.
Alla blev djupt tagna.
Monte Solaro - en bit av paradiset. Ta sittliften från Anacapri. Promenera genom blomsterängar (det finns 850 olika växtarter på Capri)
ned till kapellet Santa Maria Cetrella. Har du tur är den lilla kyrkan öppen.
Bada i Medelhavets mest kristallklara vatten Sandstranden invid Marina Grande är gratis och helt ok. Men bra mycket häftigare är de små klipp-baden på öns södra sida. Hyr en stol och njut av det turkosgröna vattnet.