Iedereen is in vol ornaat. We mogen foto's nemen en ze kunnen niet ophouden met poseren. Vanaf het Piazzo Duomo heb je een prachtig zicht op de trappen naar de kathedraal. Deze kathedraal, oorspronkelijk uit de 9e eeuw, werd in de lie eeuw in Romaanse stijl herbouwd en later nog verschillende malen verbouwd. Ravello is een stuk rustiger dan de andere drie stadjes die we hebben bezocht, waarschijnlijk door
het ontbreken van grote hoeveelheden winkeltjes en ook omdat het hoger gelegen is en niet direct op zee uitkomt. Ravello is autovrij en een erg leuk plaatsje. Vanaf de parkeerplaats is het een kleine klim naar het plein voor de San Pantaleone, een kathedraal uit de lie eeuw. Op het plein zijn terrassen waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. De moeite waard om te bezoeken is de tuin van Villa Rufolo. De villa
is niet te bezichtigen, maar de tuin is open voor publiek en 's zomers worden er regelmatig concerten gegeven. De straatjes van Ravello zijn erg smal en vaak zo stijl dat een trap de enige mogelijkheid is om boven te komen. Er rijden een soort karretjes rond met rupsbanden om bouwmaterialen of andere zware voorwerpen boven te krijgen.
Capri Met een snelle boot waar je op het dak kunt plaatsnemen, vaar je met de zon op het gezicht en de wind in je haren van Napels naar Capri. Eenmaal aangekomen op het eiland blijkt het er een drukte van jewelste, een komen en gaan van toeristen en eilandbewoners .
Mannen in smetteloos witte uniformen trachten wat orde te brengen in de chaos door onophoudelijk luid 'avanti, avanti' te roepen. Taxi's rijden af en aan en tot onze vreugde hebben de meeste een open dak. We zien ook de mooie oude Fiats uit de jaren vijftig met open dak die je zo vaak ziet op foto's van Capri. Hopelijk blijven ze bestaan, want er is sprake van om de oude taxi's te verbieden omdat hun motoren niet meer aan de huidige milieueisen voldoen. Omdat je in het centrum van Capri met geen enkele auto kunt komen, wordt alles met elektrische karretjes vervoerd door de smalle straatjes. Alles wordt vervoerd in boxen. In de rode boxen zitten etenswaren, in de gele andere dingen, bijvoorbeeld koffers van gasten. Capri, een van de drie eilanden voor de Amalfi -kust, is maar zes bij drie kilometer, maar was ten tijde van de Romeinen al heel populair en kent net als Napels een geschiedenis met veel aanvallen door zijn strategische ligging. In de 19e eeuw trok het eiland veel kunstenaars en groeide het uit tot wat het vandaag nog steeds is: een prachtige plek om te genieten van zon, zee, schitterende vergezichten, natuur, de ongelooflijke bloemenpracht en het onbeschrijflijk lekkere Italiaanse eten. Capri is een eiland met twee gezichten. Overdag is het overladen met dagjesmensen, maar tegen vijf uur stroomt het leeg en komen de logés van het eiland uit hun hotels en resorts om te zien en gezien te worden. De vier terrassen van het beroemde Piazzetta, officieel Piazza Umberto I, stromen vol met elegante verschijningen. De een nog slanker, mooier, hipper dan de ander. Cocktails worden besteld en juwelen rinkelen. We hebben zelden zoveel juweliers zo dicht bijeen gezien en kennelijk hebben ze op Capri allemaal bestaansrecht. Hoewel het echt mogelijk is om op Capri betaalbaar te verblijven, lijkt het of iedereen op het Capri van na -vijven in het geld zwemt.
Het eiland bestaat uit de stadjes Capri en het veel rustiger gelegen Anacapri. Ons hotel Caesar Augustus ligt in Anacapri, ver weg van alle drukte. Omdat het hoger ligt, is het er iets koeler en er waait een zacht briesje. Het uitzicht op het eiland vanaf het terras is fabelachtig: een immens blauwe zee die van azuurblauw overgaat in diepblauw, de skyline van Napels en Sorrento in de verte en een steeds afwisselend schouwspel van kleine, open vissersbootjes en jachten, sommige zelfs inclusief helikopter.
De beste manier om een indruk van Capri te krijgen, is het maken van een boottocht rond het eiland. Dat kan op een open bootje met meerdere mensen, maar je kunt ook privé een boot met kapitein huren en betaalt dan gewoon per uur. Met een beetje geluk is er misschien een Riva te huur (een echte Italiaanse speedboat). Een boottocht rond het eiland duurt ongeveer anderhalf uur en biedt een mooi zicht op de bekende Faraglioni rotsen, niet ver van de Grotta Azzurra, de beroemde blauwe
grot. Wie wil kan tegen betaling overstappen op een kleiner bootje om deze grot in te varen. Capri is een ideaal eiland om wandelend te ontdekken. Zodra je de drukke winkelstraten en het Piazzetta verlaat, bieden de middeleeuwse straatjes rust en schoonheid en een prachtige architectuur met oosterse invloeden. De San Michele kerk in Anacapri moet ook zeker bezocht worden en het plein aan de voet van de kerk, het Piazza San Nicola. 's Avonds, als alle toeristen verdwenen zijn, komen de inwoners van Anacapri naar het plein om elkaar te ontmoeten.