Det är bara att inse fakta: Capri är inget för folk med svindel och tomma plånhöcker. Här är det mesta nämligen hutlöst dyrt och bergväggarna stupar käpprätt ner i havsdjupet.
Men i gengäld är Capri en skönhetsuppievelse utöver det vanliga, utsikten är hisnande, sevärdheterna lika många som magnifika och öns historia fascinerande och fantasieggande.
Det är inte konstigt att denna exklusiva ö alltid har lockat till Sig "det vackra folket".
Redan romarrikets kejsar Tiberius slog sig ncr på" den ljuva lättjans o" och styrde hela sitt väldiga imperium från Villa Jovis 350 meter över havet.
Och sedan dess har Capri varit en samlingsplats för konstnärer, fritänkare, kungligheter och revolutionärer. Capri har varit en sorts frizon för outsiders, både vad gäller politik och moral. Stämningen är fortfarande fri och kosmopolitisk.
I dag känns det dock ganska avlägset att det var just här på Capri sam planerna för den ryska revolutionen drogs upp av ryska kommunister i exil. I början av seklet levde nämligen både Lenin och Maxim Gorkij i landsflykt här under några år.
Numera år Capri en magnet fär rika människor som inte drar sig för att stolt visa upp sina juveler och hänge sig åt lyxshopping i de otaliga märkeshutikerna i Capri stad-
- Här kan man äntligen sätta på sig det man tvingas ha inlåst i bankfacket hemma. Här är det inte sa stor risk att bli rånad, kvittrar en brittisk lady som varie år återvänder till ön tillsammans med sin man och bor på lyxhotellet Grand Hotel Quisisana.
Det är längt till jantelag och skandinavisk minimalism. HelIre för mycker än för lite, är den oskrivna regeln.
Många av de välsituerade italienskorna som flanerar i shoppinggränderna vid Piazettan ser ut som en blandning av Loredana Berté och Donatella Versace.
Förra året ankrade en schejk från Saudiarabien i hamnen Marina Grande. Alla butikerna hölls stängda för allmänheten medan schejken och hans anhang inom loppet av några timmar satte sprätt på to miljoner dollar i detta shoppingparadis.
Från det stora torget löper några av Medelhavets mest exklusiva affärsstråk ner genom Via Vittorio Emanuela och Via Camerelle.
Praktiskt taget alla modehus av rang finns representerade med sina senaste kollektioner.
För övrigt har modeskapare som Salvatore Ferragamo, Rocco Barocko (inte att förväxlas med kedjan för billiga skinnkläder i Sverige) och Valentino har sommarhus här. Även om Capri inte är en plats för prismedvetna backpackers så är den i hög grad turisternas ö. Varje dag under högsäsong kommer tusentals (totalt 2,5 miljoner per år!) dagturister med båt från Neapel och Sorrento.
En viktig del av programmet är ett besök på Villa San Michele, en minst sagt märklig skapelse som den svenske läkaren och excentrikern Axel Munthe lät bygga. Och utsikten ar förstås hisnande. Vid klart väder ser man bort över Neapelbukten till vulkanen Vesuvius och Amalfikusten.
Capri är kanske inget ställe för festprissar. Nattlivet är ganska lugnt och medelåldern relativt hög. När horderna av dagturister åkt tillbaka till fastlandet och skymningen faller blir stämningen lugn. Det lite loja tempot gör däremot ön populär för smekmånadspar, några av dem återvänder därpå år efter år.
Det är visserligen sant att det är svidande dyrt på Capri, vilket beror på att det mesta, till exempel byggmaterial, mat och sötvatten måste transporteras från fastlandet. Dessutom är boendekostnaderna dyrast i hela Italien vilket tvingar Capriborna att ha dubbla jobb för att överleva.
Men som turist går det faktiskt att ha en bra semester på Capri utan sprängfylld plånbok.
Knepet är att undvika högsäsong och att hålla sig till samma restauranger som Capriborna själva. Vilket dessutom är betydligt trevligare.
Vackra vyer, shopping och sevärdheter i all ara men allra roligast på Capri är kanske att bara sitta på piazettan och glo på det brokiga folklivet. Och det är ju gratis.

Att äta & dricka:
Capri kryllar av restauranger som de flesta fall håller bra klass. Priserna är tyvärr ganska höga. Räkna med att en vanlig tvårättersmiddag med lite vin kostar minst trehundra kronor per person. Men nöjer man sig med pizza och en öl går det att komma undan med en dryg hundring.
Skaldjur och fisk är dyrast men också godast.

Maträtter
Nationalrätten på Capri heter ravioli caprese, det vill säga hemgjorda pastakuddar som innehåller den inhemska osten caciottelle, basilika och tomatsås.
Väl värt att prövas. Det är även scialatielli al frutti di mare, hemgjord pasta med skaldjur.
Semifreddo al café är en frusen kaka med kaffesmak som kan liknas vid ett mellanting mellan glass och sorbet. En perfekt efterrätt.
En annan god efterrättsspecialitet är torta caprese - chokladkaka med mandel.

Dryck
Det finns flera lokalt producerade viner (t ex Capri blue) som är drickbara men i tamaste laget för den kräsne. Till en bättre måltid kan det vara värt att lägga en extra slant på bättre viner.
Limoncello, en lite söt spritdryck gjord av citron. Dricks både före och efter maten men sitter extra fint efter en stadig middag. Många köper med sig en flaska hem som minne. Mer eller mindre kitschiga flaskor finns i parti och minut i alla souveniraffärer. De infödda gör sin egen limoncello enligt gamla familjerecept.

Restauranger Capri stad
Biberius
Via Sella Orta 10
Tel 081 837 0431
Trendigt, modernt och ganska nyöppnat. Snygg, sober inredning. God mat.

Buonocore
Via V. Emanuele 35 Tel 081 837 7826 Kafé med många bakverk och öns godaste glass. Pröva smaskiga "tulipano", glass med varm choklad i tulpanformat rån.

Da Gemma
Via M Serafina 6 Tel +39 081 837 0461 Stor genuin restaurang som bland annat har pizzor och stort buffébord. Populärt, folkligt och fullsatt. Mycket att titta på. Här brukade Graham Greene sitta.

La Capannina
Via Le Botteghe 12/14 Tel 081 837 0732 Dyr gourmetrestaurang värd ett besök om plånboken tillåter.

La Savardina
Via Lo Capo 8 Tel 081 837 6300 Sval trädgård i lantlig, rustik miljö. Nära lämningarna av kejsarpalatset Villa Jovis. Ar gamle ägaren Eduardo på gott humör händer det att han står under citronträden och sjunger en stump. Friterade zucchiniblommor är ställets specialitet.

Longano
Via Longano 9 Tel 081 837 0187 Enkelt och bra ställe att slå sig ner på för pizza och en öl. Förhållandevis billigt.

Pulalli Wine Bar
Piazza Umberto 1 Tel 081 837 4108 Öns softaste hang out ligger uppe i klocktornet vid piazzettan.
Här kan man sitta i lugn och ro och begrunda folklivet nedanför. Bra, prisvärda smårätter och goda viner. Missa inte denna trevliga bar!

Verginello
Via Lo Palazzo 25 Tel 081 837 0944 Enklare krog som besöks av lokalbefolkningen. Pröva restaurangens hemgjorda ravioli caprese - en höjdare!

Marina Grande
Da Paolino
Via Palazzo a Mare Tel 081 837 6102 Trend igt och dyrt. Fin trädgård.

Marina Piccola
La Piazzeta
Via M Piccola Tel 081 837 7827 Vänlig restaurang som med fördel kan besökas off-season.

Anacapri
Add'o Riccio Via Grota Azzura 11 Tel 081 837 1380 Bra restaurang som ligger nära
Blå grottan.

Da Gelsomina
Via Migliera 72 Tel 081 837 1499 Lunchrestaurang i genuin miljö på en halvtimmes promenadavstånd från Anacapri. Fin utsikt.

Il Solitario
Via G. Orlandi 96 Tel 081 837 1382 God mat och familjeatmosfär. Nattliv Roligast av allt är sitta på någon av barerna kring stora torget, piazzettan, och titta på folk. Hit kommer alla för att ses och bli sedda eller för att bara titta på andra. Piazzettan är ett enda stort spektakel där mycket kan hända. Drinkarna på barerna är dyra men det är oftast väl värda pengar med tanke på underhållningsvärdet som det innebär att sitta och glo på folk.
Det finns förstås även tavernor med folkmusik, diskotek och pianobarer som håller öppet långt in på småtimmarna. Capri är ingen större mötesplats för purunga och partysugna, medelåldern är ganska hög och tempot lite stillsamt.

Anema e Core
Via Sella Orta 39/e Tel 081 837 6461 Taverna där det sjungs napoletanska folksånger.

Guarracino
Via Castello 7 Tel 081 837 0514 Ännu en taverna där man kan lyssna på folkmusik.

Musmé
Via Camerelle 61/b Tel 081 837 6011 Lämpligt för smekmånadspar och lite äldre.

Number Two
Via Camerelle 1 Lugnare disko för dem som inte riktigt vill slå klackarna i taket.

Underground
Via G. Orlandi 259 Tel 081 837 2523 Disko för något yngre publik.

Zeus
Via G. Orlandi 103 Tel 081 837 1169 Tjo och tjim för lite yngre.

Att bo
Det finns ett 60-tal hotell på Capri. Priserna ligger i allmänhet högt. Men det går att hyra möblerade rum som ofta är både personligare och mysigare än de stora hotellen. Priserna nedan gäller dubbelrum under högsäsong, det vill säga maj-oktober. Övriga tider är det inte alls lika dyrt. Vill man stanna mer än en månad kan det vara idé att hyra ett hus.
Hör med turistbyrån, tel +39 (0)81 837 0424 eller titta på webbsajten www.capritourism.com

Mycket dyrt och
mycket lyxigt

Capri Palace Hotel & Spa
Via Capodimonte 2/b Tel +39 (0)81 978 0111 Sexstjärnigt lyxhotell i lugna
Anacapri där megakändisar som bl a Julia Roberts bott. Stort, lyxigt och omtalat spa, varje rum har en privat pool.
Pris: Dubbelrum 259-568 €.

Grand Hotel Quisisana
Via Camerelle 2 Tel +39 (0)81 837 0788
Ligger centralt i Capri stad.
Sexstjärnigt med anor från mitten av 1800-talet. Hit återvänder många rika och juvelbehängda stamgäster år efter år.
Baren är en populär samlingsplats, i synnerhet före middagen.
Pool. Pris: 290-550€.

Lite mindre dyrt
och ganska lyxig t

Caesar Augustus
Via G. Orlandi 4 Tel +39 (0)81 837 3395 Ligger på en klippa längs den
branta vägen upp mot Anacapri.
Nyrenoverat. Här har åtskilliga mode- och kändisfotograferingar ägt rum. Elizabeth Hurley har till exempel poserat på bild vid den fantastiska poolen. Magnifik utsikt från de flesta rummen över Neapelbukten. Pris: 140-775€.

La Palma
Via Emanuele 39 Tel +39 (0)81 837 0133 Bra beläget i Capri stad. Pris: 231-325€.

Lite enklare och
något billigar e
La Prora
Via Castello 8 Tel +39 (0)81 837 0281 Litet, välskött familjehotell i Capri stad. Utsikt över Neapelbukten från rummen. Pris: 113-129€.

Villa Krupp
Viale Matteotti 12 Tel +39 (0)81 837 0362
Anrikt i Capri stad. Här hade Maxim Gorkij sitt residens. Ligger högt beläget med utsikt över kejsar Augustus trädgårdar. Pris 103-134€ (frukost ingår inte).

Billigt och br a
Vuotto Antonino
Via Campo di Teste 2 Tel +39 (0)81 837 0230 Enkelt utan krusiduller. Ligger i Capri stad. Utsikt över kejsar Augustus trädgårdar. Pensionat med åtta bäddar. Pris: 46-72€.

Att bada
Capri har inte mycket att erbjuda den som gillar vidsträckta sandstränder. Det finns visserligen ett par offentliga små stränder, den bästa ligger i Marina
Grande. En annan offentlig strand finns i Marina Piccola.
Det går annars alldeles utmärkt att hitta egna, avskilda klippor att sola och bada på över hela ön. Lättast är kanske att nå dem med hyrd kanot eller båt.
För den som gillar komfort och vill ha solstolar, restauranger och dusch finns det mängder av så kallade beachclubs, det vill säga privata badinrättningar där man betalar inträde. Från 10€ och uppåt.

Privata bad
Bagni di Tiberio
Palazzo a Mare Tel 081 837 0703

Nära Capri stad.
Da Gioia
Marina Piccola
Tel 081 837 7702 Bra restaurang.

La Fontelina
Tel 081 837 0845 Dyrt, exklusivt och vackert. En halvtimme från Piazzettan.

Nettuno
Tel 081 837 1362 Ligger nära Blå grottan.

Att hyra båt & dykutrustningetc
Det finns flera ställen att hyra båt, kanot och dykutrustning på i Marina Grande. Ett dyk med båt och instruktör kostar runt 100 kronor. Att hyra en bananbåt för nio personer kostar drygt 2 000 kronor per dag. En utflyktsbåt för fem personer med privat kapten går på ca i 500 kronor för en halvdag och ca 2 500 kronor för en hel dag.

Uthyrningar
Banana sport
Marina Grande Tel 081 837 5188

Lo Scoglio delle Sirene
Marina Piccola
Tel 081 837 0221

Sercomar
Marina Grande
Tel 081 837 8781

Att shoppa
Capri stad är ett shoppingeldorado för märkesfantaster. Här finns godbitarna ur de senaste kollektionerna från alla internationella designers värda namnet. Dyrt, snobbigt och mycket mer än man behöver? Javisst!
Det är bara att välja och vraka bland designerplagg, juveler och antikviteter. De kändaste och flottaste designerbutikerna ligger längs Via Vittorio Emanuele och
Via Camerelle. Här finns bl a YSL, Gucci, Dior, Hogan, Fendi, Alberta Feretti, Marni och många, många fler. Nyligen öppnade både Prada och Miu Miu stora butiker i Capri stad.
Drycken limoncello kan vara värd att släpa hem om man har plats i bagaget. En av de bättre sorterna heter Limoncello di Capri och säljs i butiken på Via Romana 79.
En bra bokhandel, la Conchig lia, med bl a historiska böcker och antika tryck ligger på Via Camerelle 18. Capresiska sandaler, i massor av olika utföranden, enkla eller pärlbeströdda med klack, tillverkas på minuten av de många lokala skomakare som finns överallt. Kostar från 300 kronor och uppåt.

Kommunikationer
Gränderna i Capri stad trafikeras enbart av små, öppna elektriska fordon som mestadels transporterar bagage och matvaror till restauranger och hotell. Men avstånden är små och det är inga problem att ta sig fram.
Trådbanan, den s k funicularen, går varje kvart från Marina Grande (där båtarna lägger till) och upp till Capri stad.
Om man vill ta sig runt på ön till exempelvis Marina Piccola eller Anacapri är det lättast och billast att ta lokalbuss. En enkelbiljett kostar 1.30€, entimmesbiljett 2.10 och priset för en biljett som gäller hela dagen är 2,10€.
Att åka en rundtur/sightseeing med taxi kostar ca 500 kr per timme, vilket är tillräckligt för att se det mesta av ön.
Vill man hyra moped eller skoter så är Antonio Alfano, Provinciala 280 i Marina Grande, en av öns bästa uthyrare.
Tel 081 837 7941.

Att se
Många besökare kommer tyvärr aldrig längre än till piazzettan och de smala gränderna i Capri stad.
Men faktum är att det finns mycket att se på denna lilla ö. En promenad på fem minuter är tillräcklig för att man ska slippa gyttret och kommersen.
Klostret Certosa di San Giacomo grundades på 1300-talet. I dag är öns skola inrymd i delar av byggnaden. I några av de gamla salarna kan man beskåda den tyske konstnären Karl Wilhelm Diefen bachs märkliga verk.
Redan för 100 år sedan målade han stora oljemålningar i en stil som är en blandning av hårdrock och new age.
Strax intill klostret ligger Giardini di Augustus (Kejsar Augustus trädgårdar). Vacker utsikt över havet och den slingrande gångvägen Via Krupp som går ner till Marina Piccola.
Den som gillar hisnande utsikter lär få sitt lystmäte på Capri. Arco naturale, en naturlig båge av kalksten i havet samt I Faraglioni, tre klippformationer som befolkas av blå ödlor, är ett par av de mest kända.
Lämningarna från den antike kejsar Tiberus residens, Villa Jovis, är väl värda ett besök.
Härifrån styrde den skandalomsusade (ryktet säger att han var grym, förföljesemanisk och sexgalen) kejsaren hela Romarriket med hjälp av ljussignaler till fastlandet.
Ett besök på San Michele är förstås ett måste för varje svensk.
Här huserade den excentriske och multibegåvade svenske läkaren Axel Munthe i början av seklet.
Med Boken om San Michele är han Sveriges genom tiderna mest internationellt framgångsrike författare. Byggnaden, inredningen, trädgården och utsikten
är något utöver det mesta. San Michele ägs av svenska staten och här kan svenska kulturknuttar bo och jobba genom att söka stipendium.
Grotta Azzura (Blå grottan) låter som en riktig turistfälla à la Skara sommarland för vuxna.
Och visst samlas horder av turister här men det är bättre än man tror. Det är inte för inte tyska romantiker under tidigt 1900 -tal blev helvilda över denna märkliga plats och började vallfärda hit.
Och det är onekligen en magisk upplevelse att guppa omkring på det klarblå vattnet inne i grottan.
Hit tar man sig lättast med båt från Marina Grande.