Mikä yhdistää Rooman keisari Tiberiusta, Oscar Wildea ja Leniniä?
He kaikki ihastuivat Capriin. Saaren jyihät kalliot, värikkäät kukat ja kaikkialle ympärille levittäytyvä turkoosi meri lumoavat nykypäivänkin matkailijan. Kaunein kaikista saaren ihmeistä on Sininen luola. Teksti: Meri Savonen, kuvat: Joanna Moorhouse.

PIENI ORANSSI BUSSI kiemurtelee ylös kallion jyrkkää selkää kuin leppäkerttu. Välillä auton ja jyrkänteen reunan välissä on vain heiveröinen aita. Yläpuolella näkyy pilvetön taivas ja kaukana alapuolella kirkas Välimeri, kalliorantoja ja pieniä, valkoisia huviloita. Tuntuu kuin istuisi lentokoneessa eikä linjaautossa.
Kapea tie vuoristoisen Caprin kahden kaupungin, Caprin ja Anacaprin, välille rakennettiin vuonna 1877. Sitä ennen pitkät kiviportaat olivat ainoa yhteys. Harva jaksaa enää nousta portaita, kun laskeutuminenkin vie lähes tunnin. Huikeat maisemat palkitsivat kuitenkin aikoinaan vaivan niin kuin ne yhä nykysinkin salpaavat hengityksen.
Katse kääntyy jatkuvasti turkoosille merelle päin. Sen pinnalla kiemurtelevat virtaukset ja taustalla häämöttävät Ischian ja Procidan saaret sekä Sorrenton niemi hemmottelevat silmää. Merestä satoja metrejä pystysuoraan nousevat kalkkikivikalliot tekevät Caprista jylhän ja arvokkaan.
Vaikeakulkuisen maaston takia suurta osaa saaresta voi ihailla vain kaukaa. Pienten kaupunkien viehättävät valkoiset talot on rakennettu vieri viereen. Pihoilla kasvaa sitruunapuita ja värikkäitä kukkia. Kymmenen neliökilometrin kokoiselle saarelle rakentaminen on lailla kielletty. Uusia tulijoita riittäisi, joten asuntojen hinnat ovat nousseet pilviin. Monet asunnot päätyvät rikkaiden italialaisten tai ulkomaalaisten kesäasunnoiksi. Kesäasukkaat ovat kuitenkin vain pieni osa Caprin vierailijoista. Monet tulevat viettämään aikaa saaren lukuisiin hotelleihin, ja vielä useampi sesonkina yli kymmenentuhatta turistia päivässä saapuu päiväretkelle.
Saarelle matkustavilla ei ole rantapalloa kainalossa vaan kartta kädessä. Hiekkarantoja ei
ole ja kalliorantojakin vain muutamia. 15 000
asukkaan Caprissa kiehtovat luonto ja historia. Saaren kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat Sininen luola, kirjailija AXEL Munthen huvila, keisari Augustuksen puutarhat ja keisari Tiberiuksen villojen rauniot.

KIRKKAAN VALKOINEN HUVILA häikäisee silmiä. Tumman puuoven yläpuolella puoliympyrään kaartuvat kirjaimet S A N M I C H E L E kertovat, että on saavuttu Axel Munthen entiselle kodille. Munthe oli Ruotsin kuninkaallinen henkilääkäri ja kirjailija, jonka teos Huvila meren rannalla on tehnyt Capria tunnetuksi. Vuonna 1929 julkaistuja yli neljällekymmenelle kielelle käännetty kirja kertoo fiktiolla maustettuna Munthen omasta elämästä, lääkärintyöstä eri maissa ja rakkaudesta Capriin.
Munthe kunnosti Anacaprissa sijaitsevan San Michelen itselleen i8ooluvun lopussa. Myöhemmin hän hankki myös vuoren, jonka rinteessä huvila sijaitsee. Eläinrakas lääkäri teki vuoresta turvapaikan muuttolinnuille, jotka pysähtyvät Caprille levähtämään. Munthen aikoihin caprilaiset pyydystivät pikkulintuja uskomattomia määriä Pariisin ravintoloiden lautasille.
San Michel en pieni mutta koristeellinen sisäänkäynti johtaa ajassa sata vuotta taaksepäin tai oikeastaan kauemmaksi, koska Munthe keräsi kotinsa täyteen antiikkia. Huomion vievät roomalaiset patsaat, antiikkiset pylväät ja pienet sfinksit, jotka koristavat taloa ja suurta vehreää puutarhaa. Puutarhan pieni valkoinen kappeli on yhdistetty huvilaan pergolalla, jolta aukeaa näkymä Napolinlahdelle. Paikka oli merkittävä jo ennen Munthea ja hänen kirjaansa. Siinä sijaitsi aikoinaan yksi keisari Tiberiuksen saarelle rakennuttamista villoista.

Saarelle matkustavilla ei ole rantapalloa vaan kartta kädessä. Hiekkarantoja ei ole ja kalliorantojakin vain muutamia. Caprissa kiehtovat luonto ja historia.

LYHYT JA TANAKKA yli kuusikymppinen mies viittaa innokkaasti sisään Villa Verde ravintolaan. FRANCO SCIANOKSI esittäytyvä tarjoilija alkaa heti eteisessä osoitella seinille liimattuja kuvia ravintolassa vierailleista kuu~ luisuuksista. Hetken päästä hän tuo pöytään kasan valokuvaalbumeja. Kuvissa Hollywoodtähdet ja popdiivat poseeraavat Francolippalakeissa tai pienissä Francotopeissa tietenkin ilmielävä Franco Sciano kainalossaan. Mies taitaa olla itsekin jonkinlainen julkimo, ainakin tässä ravintolassa.
Kirsikkatomaateista ja buffalomozzarellasta koostuva Insalata Caprese annos höystetään hämyisässä Villa Verdessä herkullisilla tannoilla.
»En koskaan unohda, kuinka kauniilta nuori SOPHIA LOREN näytti», Franco huokaisee. »Olin silloin 17vuotias ja mukana Se alkoi Napolista elokuvan kuvauksissa. Elokuvassa näytteli myös CLARK GABLE.»
Samanlaisia tarinoita riittää jokaiselle viime vuosikymmenelle. Capri on kuuluisa vierailijoistaan: se on houkutellut taiteilijoita ja muita kuuluisuuksia jo vuosisatoja. Nykyään kuuluisuudet tulevat nauttimaan saaren hienostuneesta tunnelmasta, luksushotelleista ja huvipursista. Rikkaita palvellaan myös lukuisilla designpuodeilla.
Aiemmin kuuluisuuksia eivät kiinnostaneet niinkään Caprin hemmottelumahdollisuudet vaan boheemi ja suvaitseva ilmapiiri. Pienellä saarella ovat asuneet esimerkiksi GRAHAM GREENE, OSCAR WILDE, LENIN, MAXIM GORKI ja PABLO NERUDA.

SOUTUVENEEN POHJALLA on ahdasta. Istumaan saa nousta vasta sisällä luolassa. Suuaukko on niin pieni, että vene mahtuu siitä juuri ja juuri, kunhan ei ole aallokkoa. Sisällä on avaraa: luola on viitisenkymmentä metriä pitkä ja noin viidentoista metrin korkuinen. Luolan suulta ja veden alta heijastuva auringonvalo saa veden loistamaan kirkkaan turkoosina ja luolan vaaleat seinämät sinertämään. Vaikutelma on taianomainen. Ei ole ihme, että luola on nimetty Siniseksi luolaksi, Grotta Azzurraksi. Se on suurin ja ihmeellisin Caprin monista luolista.